Hoelang Blijft een Meal Prep Maaltijd Houdbaar?

Hoelang kun je een meal prep maaltijd bewaren?

Gekleurde mealprep bakjes met groente in een koelkast
Bij meal prep maaltijden is het meestal de bedoeling om het een aantal dagen te bewaren. Dit kun je doen in de koelkast en in de vriezer.

Maar wanneer kies je voor de koelkast en wanneer kies je voor de vriezer? En hoelang kun je een meal prep maaltijd in beide bewaren?

In deze blog gaan we het hebben over de houdbaarheid van mealprep maaltijden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat deze maaltijden gezond blijven en niet weggegooid gaan worden.

Wat betekend houdbaarheid?

Houdbaarheid geeft de lengte aan van hoelang een bepaald product of maaltijd consumeer/bruikbaar is. Er zijn verschillende redenen waardoor houdbaarheid kan verschillen van andere.

  •  De inhoud (bijvoorbeeld melk, fruit, rijst).
  • Het verpakkingsmateriaal en verpakkingswijze (bijvoorbeeld glas, blik met sap, karton).
  • Kwaliteit van de inhoud en dus ook ingrediënten die zijn gebruikt (Hogere kwaliteit ingredïenten kunnen houdbaarheid verhogen).

Hoe werkt houdbaarheid bij meal prep maaltijden?

Bij meal prep maaltijden vormen verschillende soorten voedingsstoffen een gehele maaltijd. Wanneer deze verschillende soorten voedingsstoffen en vocht met een gunstige temperatuur samenkomen vormen er bacteriën.

Wanneer je een maaltijd na bereiding 2 uur lang op kamertemperatuur staat, is de kans op schadelijke bacteriën ontzettend hoog. Kamertemperatuur is de meest aangename temperatuur om bacterïren te laten groeien. Lagere temperaturen zorgen ervoor dat het groeiproces van bacteriën minder snel gaat. En waar vindt je deze lagere temperaturen? Je raadt het al, de koelkast en de vriezer. 

Melk in een witte koelkast

Hoelang kun je een meal prep maaltijd bewaren?

Je kunt een meal prep maaltijd maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Wil je geprepte maaltijden langer dan 2 dagen bewaren? Stop het dan in de vriezer. In de vriezer blijven bereidde maaltijden tot 3 maanden goed.

Zorg ervoor dat de maaltijden vanuit de vriezer niet nog een keer ontdooid worden. Wanneer voedsel voor de 2e keer ontdooit, is het zodanig veel vocht verloren dat de schadelijke bacteriën verder groeien waar ze gebleven waren. Van deze bacteriën kun je na consumeren bijvoorbeeld een voedselvergiftiging krijgen.