Zelf warme maaltijden preppen

Wat zijn de voordelen van zelf meal prep maaltijden maken?

De Kosten:

Dezelfde hoeveelheid ingrediënten inkopen bij de supermarkt is goedkoper dan via een meal prep bezorgdienst. Bijvoorbeeld, de prijs per kilo in de supermarkt voor kipfilet ligt rond de €10,-.

In tegenstelling tot rond de €27,50,- per kilo bij meal prep bezorgdiensten is dit een groot verschil (prijzen kunnen variëren). 

Daarnaast ligt de prijs per kilo voor zilvervliesrijst in de supermarkt tussen de €2,- en €2,50,-. Bij bezorgdiensten ligt deze prijs rond €8,- (prijzen kunnen variëren).

De complete maaltijden zijn bij bezorging (los van opwarmen) wel klaar voor gebruik. De kosten voor het bereiden van al de ingrediënten zijn al in de prijs verwerkt. 

Zelf je maaltijden samenstellen:

Hoe fijn is het om zelf je favoriete ingrediënten te kiezen om een lekkere meal prep maaltijd te maken. De kans is aanwezig dat meal prep bezorgdiensten ingrediënten/kruiden gebruiken die je zelf niet graag eet. Om die reden is zelf meal preppen een perfecte optie om je maaltijden helemaal naar wens te maken.

Wat zijn de nadelen van zelf meal prep maaltijden preppen?

Tijd:

Zelf je maaltijden preppen kost tijd. Dit begint bij het kopen van de nodige ingrediënten. Hiervoor moet je op en neer naar de supermarkt. Daarna moet je de maaltijd gaan klaarmaken. Misschien is het nodig om bijvoorbeeld groenten te snijden of rijst te koken. 

Wanneer de maaltijd gereed is, is het de bedoeling om dit in porties op te delen en te wegen. Je zet daarna de maaltijden in de koelkast en/of vriezer om het op te bergen. Tot slot staan er nog een aantal pannen die schoongemaakt moeten worden. 

Met deze bezigheden ben je al snel anderhalf tot 2 uur bezig. Deze tijd kun je tackelen door kant en klare meal prep maaltijden online aan te schaffen. Maar welke bezorgdienst past het best bij jou?

Hoeveel gram per meal prep maaltijd?

Het gewicht van meal prep maaltijden ligt meestal tussen de 280 tot 550 gram. Het aantal gram per maaltijd kan verschillen per doeleind. Koolhydraatarme maaltijden bevatten bijvoorbeeld minder rijst, pasta en aardappels. Hierdoor kan het gewicht van de maaltijd ook veranderen.

Je kunt er ook voor kiezen om de koolhydraatrijke producten te vervangen met groente. Je krijgt daardoor een vol gevoel ondanks je minder koolhydraten binnenkrijgt.

Waar en hoelang bewaar je zelfgemaakte meal prep maaltijden?

Zelfgemaakte meal prep maaltijden kun je net zo lang in de koelkast en de vriezer bewaren als meal prep maaltijden via bezorgdiensten. In de koelkast 2 dagen op ongeveer 5°. Wanneer je je maaltijden invriest doe je dit op ongeveer -18° tot maximaal 3 maanden.